niedziela, 26 maja 2019

Jad pająków

Większość pająków produkuje jad. Jednak z gromady 40 tysięcy gatunków, tylko jad około 1200 gatunków jest groźny dla człowieka (ok. 3%). Jad produkują w gruczołach jadowych, umieszczonych pod szczękoczułkami. Jad pająków dzielimy na dwie grupy:

  • Hemolityczny - jad atakuje krwinki, i układ krwionośny.
  • Neurotoksyczny - jad atakuje układ nerwowy.
Jad neurotoksyczny jest wstanie zabić człowieka. Produkuje go mn.i. czarna wdowa. Ukąszenie tego pająka powoduje ból mięśni, skurcze a nawet do paraliżu.Natomiast jad hemolityczny powoduje rany i zmiany skórne. Leczenie może być bardzo długie po ukąszeniu.

Polecany post

Pająki ogólnie

Pająki zaliczamy do pajęczaków. Do tej grupy zaliczamy również kleszcze, roztocza, skorpiony. Wszystkie pająki mają cechy charakterystyczne ...