niedziela, 2 czerwca 2019

Pająki w kuchni

Pająki dla jednych są ohydne obrzydliwe. Jednak są miejsca na świecie gdzie pająki są przysmakiem. Smażony pająk jest lokalną potrawą w Kambodży. Jest to nie tylko przysmak, ale i też atrakcja dla turystów. Pająki sprzedawane tam, nie są łapane, lecz pochodzą z hodowli. Pająki hoduje się w jamach pod ziemią. Nie wiadomo skąd wzięły się takie sposoby, lecz podejrzewa się, że kiedyś tamtejsza ludność nie miała co po prostu jeść. Pająki hodowlane, najczęściej pochodzą z rodziny ptasznikowatych.
Przepis na osmażanego pająka:

  • Czosnek smażymy na oleju roślinnym.
  • Pająka marynujemy w oleju, cukrze, soli i innych przyprawach wg gustu.
  • Pająka obsmażamy, do momentu zesztywnienia odnóży
Smak tej potrawy jest określany jako mdły, coś jak dorsz lub inna ryba rzeczna.
Smażone pająki

Polecany post

Pająki ogólnie

Pająki zaliczamy do pajęczaków. Do tej grupy zaliczamy również kleszcze, roztocza, skorpiony. Wszystkie pająki mają cechy charakterystyczne ...