Pająki dla jednych są ohydne obrzydliwe. Jednak są miejsca na świecie gdzie pająki są przysmakiem. Smażony pająk jest lokalną potrawą w Kambodży. Jest to nie tylko przysmak, ale i też atrakcja dla turystów. Pająki sprzedawane tam, nie są łapane, lecz pochodzą z hodowli. Pająki hoduje się w jamach pod ziemią. Nie wiadomo skąd wzięły się takie sposoby, lecz podejrzewa się, że kiedyś tamtejsza ludność nie miała co po prostu jeść. Pająki hodowlane, najczęściej pochodzą z rodziny ptasznikowatych.
Przepis na osmażanego pająka:
- Czosnek smażymy na oleju roślinnym.
- Pająka marynujemy w oleju, cukrze, soli i innych przyprawach wg gustu.
- Pająka obsmażamy, do momentu zesztywnienia odnóży
Smak tej potrawy jest określany jako mdły, coś jak dorsz lub inna ryba rzeczna.
|
Smażone pająki |